Ako sa zbaviť opakujúcich sa vaginálnych zápalov
Každá žena sa aspoň raz v živote stretne s vaginálnym zápalom. Vaginitída sa nazýva zápal vaginálnej sliznice, môže sa vyskytnúť aj zápal vonkajších ženských pohlavných orgánov, ktorý sa nazýva vulvitída a zápal oboch sa nazýva vulvovaginitída.

Článok pripravila:
Alison Kogoj - licencovaná konzultantka pre prirodzenú plodnosť s dlhoročnými skúsenosťami, systémovo-vzťahová terapeutka, a registrovaná zdravotná sestra a lektorka.

Intímny zápal často sprevádza svrbenie, pálenie, zvýšený a zmenený výtok. Príčiny zápalu vagíny sú rôzne, no medzi najčastejšie príčiny patria baktérie, plesne, parazitárne infekcie, hormonálne zmeny a chemické vplyvy. Nižšie sa budeme venovať plesňovým a bakteriálnym intímnym zápalov podrobnejšie.

Kvasinkový vaginálny zápal

Jednou z najčastejších príčin zápalu intímnej oblasti s ktorou sa za život stretne viac ako polovica žien, je zápal spôsobený premnožením plesní/ kvasiniek (Candida albicans). V pošve je už prirodzene prítomné malé množstvo plesní, ktoré sa za normálnych podmienok nemnožia a nespôsobujú problémy. Mnoho faktorov môže zničiť intímnu mikroflóru, ktorá prispieva k rastu plesní. Náchylnejšie na rast plesní vo vagíne sú tehotné ženy, ženy s cukrovkou, ženy v menopauze, ženy so slabšou imunitnou odolnosťou, ženy liečené chemoterapiou, antibiotikami a ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu. Prirodzenú intímnu flóru ničí aj používanie agresívnych mydiel, pôsobenie vlhkosti, používanie tampónov a niektorých jednorazových vložiek.

Najčastejšími príznakmi plesňovej infekcie intímnych oblastí sú podráždenie vagíny a vonkajšej časti pohlavných orgánov, začervenená a opuchnutá vagína, biely, žltý alebo zelenkastý výtok, ktorý pripomína zrazené mlieko. Často je prítomné aj svrbenie a môže sa vyskytnúť aj pocit pálenia, ktorý sa zvyšuje pri močení a pohlavnom styku. Vredy sa môžu tvoriť na vonkajšej časti pohlavných orgánov.

Liečba plesňovej infekcie závisí od jej závažnosti. 


Pri jednoduchých formách zápalu trvá liečba od 1 do 3 dní a v prípade ťažkého zápalu od 10 do 14 dní alebo aj niekoľko mesiacov. 


Plesňové zápaly sa liečia antimykotikami, ktoré sa zvyčajne používajú vo forme vaginálnych čapíkov a krémov, ktoré si žena môže kúpiť v lekárni. V prípade dlhodobej liečby je potrebné užiť aj perorálnu terapiu podľa pokynov lekára. Plesňový zápal nezanecháva trvalé následky, no u jedinca sa môže opakovať. Pri pretrvávajúcich a opakovaných mykózach – štyrikrát do roka a viac, treba vyšetriť aj partnera.

Bakteriálny vaginálny zápal

K bakteriálnemu intímnemu zápalu dochádza vtedy, keď je narušená prirodzená rovnováha baktérií a vo vagíne dochádza k množeniu „škodlivých“ baktérií. Rôzne príčiny môžu zmeniť kyslosť vagíny, čo môže znižovať počet laktobacilov, ktoré udržujú vagínu zdravú, a zvyšovať počet aeróbnych baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemné symptómy vo vagíne.

Bakteriálna infekcia sa vyskytuje častejšie u sexuálne aktívnych žien, najmä u žien, ktoré menia sexuálnych partnerov alebo používajú vnútromaternicové teliesko. Príznakmi bakteriálnej vaginózy sú pálenie a bolestivé pocity v intímnej oblasti, ktoré sa často zintenzívňujú pri pohlavnom styku, môže sa objaviť aj svrbenie. Vyskytuje sa krémový belavý alebo sivý výtok so silným nepríjemným zápachom (najčastejšie rybím). Nepríjemný zápach sa môže zvýšiť po pohlavnom styku alebo po použití intímneho mydla, pretože obe podporujú rýchly rast baktérií.

Liečba bakteriálneho zápalu je nevyhnutná, pretože v opačnom prípade sa infekcia môže rozšíriť do vaječníkov a maternice, čo môže neskôr spôsobiť problémy s otehotnením a u tehotných žien sa neliečená infekcia môže preniesť na membrány plodu, čo môže viesť k infekcii maternice a predčasnému pôrodu.


Bakteriálny zápal vagíny sa lieči antibiotikami, pri ľahkej infekcii trvá liečba od 5 do 7 dní, pri ťažkej infekcii viac ako 10 dní.


Keď dôjde k intímnemu zápalu, ženy sa často snažia samotné príznaky zmierniť a odstrániť. V každom prípade sú nefarmakologické opatrenia vítané a tiež potrebné, no v niektorých prípadoch je nutná a neodvratná prehliadka u lekára.

Vaginálny zápal a konzultácia s lekárom

Pozrime sa, v ktorých prípadoch, keď dôjde k zápalu, je bezpodmienečne potrebná konzultácia s lekárom bez toho, aby ste sa snažili zápal sami odstrániť.

  • Ak máme podozrenie na bakteriálnu infekciu. Ak je zápal skutočne bakteriálneho pôvodu, lekár predpíše antibiotickú liečbu.
  • Ak sa zápal po užití antibiotík nezlepší a ak liečba neprinesie žiadne zmeny alebo sa stav dokonca zhorší, sú potrebné ďalšie vyšetrenia (mikrobiologické testy).
  • Ak spozorujeme alebo máme podozrenie, že aj muž má príznaky zápalu, napr.: začervenaný žaluď penisu, svrbenie, môže sa vyskytnúť aj výtok. Často ale nie sú príznaky u mužov viditeľné. Lekár poradí, či je vhodné liečbu nasadiť obom a predpíše vhodnú terapiu.
  • Ak sa zápal vagíny vyskytuje aspoň 4 krát do roka. V tomto prípade bude môcť lekár rozhodnúť o podrobnejších vyšetreniach (mikrobiologické testy) alebo o dlhšej liečbe.
  • V prípade, že k zápalu dôjde počas tehotenstva. Všetky intímne zápaly v tehotenstve treba liečiť liekmi!

Intímny zápal je pre ženy vážnym problémom, pretože prináša nepríjemné príznaky ako svrbenie, pálenie, nepríjemný zápach, bolesť pri pohlavnom styku. Ženy, u ktorých sa vyskytuje zápal intímnych oblastí častejšie uvádzajú, že v období zápalu sa radšej vyhýbajú socializácii, fyzickej aktivite a sexuálnym vzťahom, keďže zápal sprevádza celková malátnosť, zvýšená podráždenosť až pocit hanby. V prípade častejších intímnych zápalov sa naskytuje otázka, ako zápalom predchádzať?

V prípade opakujúcich sa intímnych zápalov je potrebné zohľadniť ženskú individualitu. Len keď zohľadníme príznaky, aktuálny stav a životosprávu, vieme následne nájsť riešenia, ktoré budú fungovať. Nižšie sa pozrime na 5 tipov, ktoré vás môžu ochrániť pred opakovanými zápalmi, tieto rady už vyskúšalo mnoho žien. A naozaj zaberajú!

5 tipov, ktoré vás môžu ochrániť pred opakujúcimi sa intímnymi zápalmi


1. Starajte sa o svoje trávenie

Ak často pociťujete zápal intímnej oblasti, zvážte, aké je vaše trávenie; pravidelné, nepravidelné; máte často zápchu; ste často nafúknutý a trápia vás vetry; je vaša stolica často tekutá? Na vaginálnu mikroflóru má výrazný vplyv aj trávenie, čiže črevná mikrobiota! Patogénne baktérie, ktoré rastú v črevách, sa môžu dostať aj do urogenitálneho traktu a spôsobiť tam problémy – vrátane vaginálneho zápalu. 

Zdravá a vyvážená strava je preto jedným z absolútne nevyhnutných opatrení, keď hovoríme o prevencii intímneho zápalu! Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, trans-nasýteným mastným kyselinám, jednoduchým sacharidom, sladkostiam, alkoholu a kofeínu a zabezpečte si dostatočný príjem zdravých tukov, komplexných sacharidov, sezónnej zeleniny a ovocia, byliniek, korenín a fermentovaných potravín. Pravidelne konzumujte potraviny, ktoré udržia vaše telo zásadité: kokosová voda, datle, hrozienka, špenát, cesnak, cibuľa, zelený čaj, púpava, žihľava, škorica a zázvor. Zvážte aj pridanie kvalitných probiotík. K zlepšeniu trávenia prispeje aj pravidelná fyzická aktivita a prehrievanie čriev pitím teplých nápojov alebo používaním vyhrievacích podložiek.

2. Rozlúčte sa s jednorazovými tampónmi a vložkami

Intímny zápal je často spôsobený alebo zhoršený používaním jednorazových tampónov a vložiek. Vo vagíne je vlhko, telesné teploty sú v tele o niečo vyššie a pri umiestnení vložky z umelých materiálov na vonkajšie genitálie už sliznica a pokožka nie sú priedušné a to všetko vytvára vo vagíne ideálne podmienky pre rast patogénnych húb, ktoré na svoje rozmnožovanie potrebujú práve to – vlhkosť a vysoké teploty. 

Ženy, ktoré trápili časté intímne zápaly, jednorazové tampóny a vložky nahradili hygienickými výrobkami z prírodných materiálov, ktoré sú k telu šetrnejšie; menštruačný kalíšok, látkové menštruačné vložky, menštruačné nohavičky, v 60-80% prípadov uvádzajú, že už nepociťujú intímne zápaly.

3. Hygiena tam dole

Na intímnu starostlivosť nepoužívajte mydlá, pretože vagína sa čistí sama. Intímne mydlo je možné použiť len na vonkajšiu časť genitálií – po pysky ohanbia. Intímne mydlo vo vnútri pošvy mení svoje pH, čo je len ďalší faktor rozvoja intímneho zápalu alebo zhoršenia príznakov. 

Vyhnite sa holeniu oblasti genitálií, pretože to spôsobuje mikropoškodenia (malé ranky) na koži, ktorá je dobrou živnou pôdou pre plesne a baktérie. V neposlednom rade ochlpenie slúži aj ako mechanická ochrana pred vstupom mikroorganizmov do vagíny. Keď používate krémy alebo vaginálne čapíky na liečbu zápalu, dbajte na to, aby ste vagínu každý deň dobre umývali vlažnou vodou a zmyli tak tie vrstvy produktov, ktoré sa od poslednej aplikácie nevstrebali a zostali na povrchu sliznice alebo kože. Po umytí dobre utrite a osušte vonkajšiu časť genitálnej oblasti a oblečte si suchú bavlnenú bielizeň.

4. Sexuálne vzťahy

Prvé pravidlo pre opakujúce sa intímne zápaly znie: mať jedného sexuálneho partnera! Časté striedanie sexuálnych partnerov a tým aj prenos a príjem rôznych mikroorganizmov zvyšuje možnosť vzniku intímneho zápalu. Po každom pohlavnom styku je potrebné močenie, aby sa čo najskôr eliminovali niektoré mikroorganizmy z urogenitálneho traktu. Potom oblasť genitálií umyte vlažnou vodou, dobre osušte a oblečte si čistú bavlnenú bielizeň.

5. Vyberajte si pohodlné oblečenie z prírodných materiálov

Používajte pohodlné a bavlnené spodné prádlo. Vyhnite sa tanga nohavičkám, pretože sa môžu niekoľkokrát denne zarezať do pošvovej sliznice a ďalej ju dráždiť a spôsobiť tým mikropoškodenia. Navyše pri nosení tanga nohavičiek je väčšia šanca na prenos baktérií z konečníka na pošvovú sliznicu. Namiesto častého nosenia úzkych nohavíc (džínsy, legíny) si viackrát oblečte široké bavlnené nohavice alebo sukňu, pretože takéto oblečenie umožňuje väčšiu priedušnosť. Lepšie vetranie intímnych oblastí tiež docielite počas spánku ak nebudete nosiť spodnú bielizeň.

Na záver sa s vami podelím ešte o jednu dobre mienenú radu; sledujte svoj menštruačný cyklus a zaznamenávajte si svoje pozorovania – vrátane príznakov intímneho zápalu. Táto metóda vám pomôže odhaliť, v ktorej časti menštruačného cyklu sa zápal vyskytuje najčastejšie. Pred touto fázou menštruačného cyklu sa tak môžete pripraviť. Robte preventívne opatrenia a tým pomáhajte predchádzať tomu, aby zápal vôbec nevznikol.

Na prevenciu zápalu intímnej oblasti môžete užiť probiotické kultúry Her Biotic pre ženy. Obsahujú 6 vybraných kmeňov, ktoré podporujú rovnováhu vo vaginálnej aj črevnej mikrobiote, čím zabraňujú množeniu škodlivých baktérií a rozvoju zápalov. Okrem toho obsahujú aj brusnicový extrakt a D-manózu, ktoré vás navyše chránia pred vznikom zápalu močového mechúra.

Zdroje:

  • Gunter, J. (2019) The vagina bible. New York: Citadel press.
  • Hillgers, T.W. (2010) The NaPro Technology Revolution: Unleashing the Power in a Woman's Cycle. New York: Beaufort Books.
  • Leparski, S. (2019) The happy hormone guide. Bend: Blue Star Press.
  • Takač, I., Geršak, K. s sodelavci (2016) Ginekologija in perinatologija. Prva izdaja. Maribor: Medicinska fakulteta.
Odporúčame
background
128 Recenzie
Her Biotic
30 Kapsúl
Na sklade

/ Množstvo na 30 dní / 0,80€ na deň

Jedinečná zmes Her Biotic je vytvorená práve pre ženy a prekonávanie problémov, ktoré nás trápia.

V Her Biotic sme starostlivo namiešali 6 kmeňov, ktoré podporujú ženské zdravie a „zaháňajú“ ženské neduhy. Ukázalo sa, že probiotické kultúry obnovujú črevnú a vaginálnu mikroflóru a majú antimikrobiálnu aktivitu.

Produkt je určený pre mladé dievčatá aj zrelé ženy. 

 

Avšak nie je vhodný pre tehotné ženy a dojčiace matky. Pre obdobie tehotenstva a dojčenia máme špeciálne vyvinutý produkt Natal Biotic (kliknite).

€23,90
Prečítajte si viac
VŠETKO O INTÍMNEJ MIKROFLÓRE (+ AKO NAJEFEKTÍVNEJŠIE PREDCHÁDZAŤ A ELIMINOVAŤ ZÁPAL V TEJTO OBLASTI)
Ak si žena, toto si musíš prečítať.Poviem ti všetky potrebné informácie o druhej najväčšej mikroflóre v tvojom tele, zistí...
VÝZNAM ZDRAVEJ ČREVNEJ MIKROFLÓRY V TEHOTENSTVE
Konzumácia probiotík v tehotenstve je bezpečná a odporúčaná pre množstvo pozitívnych účinkov.
SKÚSENOSTI ZÁKAZNÍČIEK S KAPSULAMI FEMCARE: 7 ŽIEN, 7 PRÍBEHOV
Aj ty si sa ocitla v situácii, kedy máš pocit, že z tvojho tela všetka vlhkosť zmizla nadobro?Máš problém so zápalmi, nepr...